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Self-insured Private Health Services Plans

Self-insured Private Health Services Plans (Health Spending Accounts, Cost Plus Plans,
and Administrative Services Only Plans for Health and/or Dental), are “cost plus” plans 
(“cost” of claims “plus” administration fee), as referred to in CRA Bulletin IT-339R2.

Plans qualifying as Private Health Services Plans facilitate the full amount of the Claim,
Administration Fee and Taxes, being deductible business expenses. Benefits are tax-free 
to participants. These tax advantages are subject to compliance with CRA requirements.

As there must be a “plan in the nature of insurance”, plans for “unincorporated Owners 
only” (without participating Employees), or plans for “Shareholders only” (who are not 
also bona fide employees), are not acceptable under CRA interpretation of the Tax Act.

Owners of unincorporated Companies
• Owners only of unincorporated businesses are not eligible.
• Owners and Employees of unincorporated businesses are eligible.
• Owners and Employees must be in the same Class for benefits.
 

Shareholders of Corporations
• Shareholders only of incorporated businesses are not eligible.
• Shareholders who are bona fide corporate Employees are eligible.
• Executives and Employees can have separate Classes of benefits.

Eligibility of business Owners, with participating Employees, is inferred from CRA Tax
Interpretation Letter 2001-0101935: “a cost plus plan for a self-employed business person 
with no employees is not a PHSP because there is no basic insurance plan in effect.”

If there are any questions regarding plans for Owners of unincorporated companies and
plans for Shareholders of corporations, a Tax Accountant or Lawyer should be consulted, 
or an Advance Income Tax Ruling can be requested from the Canada Revenue Agency. 

Questions can be directed to CRA, by email, at itrulingsdirectorate@cra-arc.gc.ca

Ontario Taxation of Health Spending Accounts

taxes Ontario   8% PST is charged on all Claims submitted and paid.
Ontario 13% HST is charged on the Assureflex Administration Fees.
Ontario   2% Premium Tax charged on Claims plus Administration.

example Claims submitted and paid $1,000.00 plus $80.00 PST
Assureflex Administration Fee $   100.00 plus $13.00 HST
Insurance Premium $1,100.00 plus $22.00 PT

Insurance Premium and Taxes $1,215.00
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Definition of Self-insured Private Health Services Plans

CRA Income Tax Interpretation Bulletin IT-339R2, paragraph 6, states:

“In a ‘cost plus’ plan, an employer contracts with a trusteed plan or insurance company 
for the provision of indemnification of employee’s claims on defined risks under the plan. 
The employer promises to reimburse the cost of such claims plus a administration fee to the 
plan or insurance company. The employee’s contract of employment requires the employer to
reimburse the plan or insurance company for proper claims (filed by the employee) paid, and
a contract exists between the employee and the trusteed plan or insurance company in which
the latter agrees to indemnify the employee for claims on the defined risks so long as the
employment contract is in good standing. Provided that the risks to be indemnified are those
described in paragraphs (a) and (b) of the definition of ‘private health services plan’ in
subsection 248(1), such a plan qualifies as a private health services plan.”

Eligible Deductible Expense for Employers

The following “tests” must be met for any expense to be considered a deductible expense:

• Section 18(1)(a) of the Income Tax Act states that no outlay or expense is deductible, 
in computing the income of a taxpayer from a business or property, except to the extent
that it was made or incurred for the purpose of gaining or producing that income.

• Section 67 of the Income Tax Act states no deduction shall be made, except to
the extent that an outlay or expense was reasonable in the circumstances.

If a “cost plus” payment is reimbursed under a Private Health Services Plan, IT339R2 states:

• “They are however, business outlays or expenses of the employer 
for purposes of paragraph 18(1)(a) of the Income Tax Act.”

Eligible Non-taxable Benefit for Employees

If a “cost plus” plan qualifies as a Private Health Services Plan, according to IT-339R2:

• “Contributions made by an employer to or under a private health services plan, on
behalf of an employee, are excluded from the employee’s income from an office or
employment, by virtue of subparagraph 6(1)(a)(I) of the Income Tax Act.”
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Meaning of the “Nature of Insurance”

CRA Income Tax Interpretation Bulletin IT-339R2, paragraph 3, states:

“A private health services plan qualifying under paragraphs (a) and (b) 
of the definition in subsection 248(1) is a plan in the nature of insurance. 
In this respect, the plan must contain the following elements:

(a) an undertaking by one person
(b) to indemnify another person
(c) for an agreed consideration
(d) from a loss or liability in respect of an event
(e) the happening of which is uncertain.”

An undertaking by one person to indemnify another person, 
described in CRA Tax Interpretation Letter 2001-0101935 as:

“A PHSP exists if the employer is obligated under the employment contract
to reimburse such expenses incurred by the employees or their dependents.”

For an agreed consideration - between the employer and an insurer, 
described in CRA Technical Interpretation Bulletin IT-339R2, paragraph 5 as:

“If the agreed consideration is in the form of cash premiums, they usually relate
closely to the coverage provided by the plan and are based on computations involving
actuarial or similar studies. Plans involving contracts of insurance in an arm’s length
situation normally contain the elements outlined in 3 above.”

For an agreed consideration - between the employer and the employee, 
described in CRA Technical Interpretation Bulletin IT-339R2, paragraph 7 as:

“An arrangement where an employer reimburses its employees for the cost of 
medical or hospital care may come within the definition of a private health services plan.
This occurs where the employer is obligated under the employment contract to reimburse
such expenses incurred by the employees or their dependents. The consideration given by
the employee is considered to be the employee’s covenants as found in the collective
agreement or in the contract of service.” 

Version 201506Page 4 of  8



Cost Plus Claims on a “One-time” Basis

To be considered a PHSP in accordance with section 248(1) of the Income Tax Act, 
there must be a contract or insurance plan in place. Because “unique” or “ad hoc”cost plus 
plans are paid outside of any contract or plan, they do not meet the definition of a PHSP.

In addition to IT-339R2 paragraphs 5 and 6, the 1991 Corporate Management Tax 
Conference article by CRA, entitled “Flexible Employee Benefit Arrangements” states:

“There should be some formal structure to the arrangement. 
If a bona fide plan exists, its terms and conditions and benefits available under it, 
should be made known to the qualifying employees, and such employees should 
have legal access to coverage and benefits under the plan.”

CRA Tax Interpretation Letter 2001-0101935 states:

“A PHSP normally has a ceiling in respect of the amounts that may be reimbursed.
In our view, a plan that has no limits may be subject to section 67 of the Act. Section 
67 of the Act provides that, in order to qualify as a deduction from income, an outlay
or expense must be reasonable in the circumstances.”

Tax Issues Relating to Self-employed Business Owners

According to CRA, a “cost plus” plan can’t be a deductible business expense for 
the plan sponsor or a non-taxable benefit for the plan member when the plan is used 
for self-employed business owners only. However, an “insured” plan would qualify.

CRA Tax Interpretation Letter 2001-0101935 states:

“A PHSP requires an undertaking by one person to indemnify another person.
A cost plus plan for a self-employed business person with no employees is not 
a PHSP because there is no basic insurance plan in effect.”

CRA Tax Interpretation Letter 2002-0127485 states:

“As stated in Technical Interpretation Letter 9904155, dated April 28th., 1999, it continues to 
be our view that a plan which consists of a contract between a proprietor and an administrator,
under which the administrator agrees to reimburse the proprietor, his or her spouse and members
of his or her household for actual medical and hospital expenses and receives, as consideration, 
an amount equal to the amount reimbursed plus an administrative fee, does not qualify as 
a PHSP since it does not contain the necessary elements of insurance.” 

Version 201506Page 5 of  8



“In this situation, no person has undertaken to indemnify another person. Rather, the proprietor
has assumed all of the risk for the personal hospital and medical bills. In our view, even though
a proprietor enters into a contract with an administrator to pay medical and hospital expenses, 
this is not sufficient to conclude that the plan is a PHSP.” 

Tax Issues Relating to Shareholders

CRA Tax Interpretation Letter 2001-0106815 states:

“If coverage under a PHSP is received by an individual by virtue of his or her employment,
the related benefits are not taxable and payments made by the employer pursuant to the PHSP
would be deductible. It is a question of fact whether benefits are received by an individual by
virtue of being a shareholder or employee.”

CRA Tax Interpretation Letter 2003-0050541 states:

 “Unless a shareholder is actively engaged as an employee of a company, any benefit derived  
by the shareholder as a result of PHSP coverage is not exempt under subparagraph 6(1)(a)(i) of
the Income Tax Act (the Act), but rater is taxable under subsection 15(1) of the Act. However, 
if a shareholder is actively engaged as an employee of the company, and the benefits received 
by the shareholder under the PHSP (including the applicable limits) are reasonable having 
regard to all of the circumstances, it is our general view that the benefits would be derived 
by virtue of the individual’s employment and exempt under subparagraph (6)(1)(I).”

CRA Tax Interpretation Letter 2006-0174121C6 states:

That in its view, the fact that an individual is the only employee and shareholder of the
corporation does not mean a benefit is received in the capacity as a shareholder. 

CRA agreed “that a pragmatic approach to the determination is warranted and, generally, 
if it is reasonable to conclude that the benefit has been provided as part of a reasonable 
employee remuneration package we will consider it to be received qua employee.” 

Communicating the Benefits to Employees

In the 1991 Corporate Management Tax Conference article by 
CRA, entitled “Flexible Employee Benefit Arrangements” it states:

“There should be some formal structure to the arrangement. If a bona fide plan exists, 
its terms and conditions and benefits ... should be made known to qualifying employees
and such employees should have legal access to coverage and benefits under the plan.”
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Carry Forward Provisions

There are some administrators who indicate that the unused deposits or eligible medical
expenses can be carried forward indefinitely until all funds are used or expenses are paid.
There are only two carry forward options available, and both are limited to 12 months. 

1. Carry forward of the unused deposits into the Health Spending Account, or 
2. Carry forward of the eligible (Health and/or Dental) medical expenses.

CRA Income Tax Interpretation Bulletin IT-529, paragraph 16, states:

“While a plan which includes a carry forward provision undoubtedly reduces the risk of loss to 
the employee, a plan which permits the carry forward of either the unused allocation or eligible
medical expenses (but not both) up to a maximum of 12 months will not be disqualified as a 
private health services plan solely by reason of the carry forward provision in the plan.”

Withdrawal or Transfer of PHSP Funds

Allocations to a Health Spending Account, can not be withdrawn by the Employee.
Allocations (deposits or notional maximums) can only be used for eligible expenses under
a Private Health Services Plan, including Health Spending Accounts or insured plans.

Unused allocations (made as deposits) are returned to the Employer at the end of the 
benefit period, or at the end of the 12 month carry forward (if a carry forward is included
in the plan). Unused allocations can not be specified/designated for transfer to an RRSP. 

CRA Income Tax Interpretation Bulletin IT-529, paragraph 17, states:

“If an employee is able to withdraw or transfer an amount from a health care spending 
account (other than as a premium payable in respect of another private health services plan), 
the health care spending account will not be a private health services plan and all amounts 
received out of the account, including reimbursements of eligible medical expenses, will 
be included in the employee’s income under paragraph 6(1)(a).”

“For example, if an employee is able to reallocate an amount which was previously applied
to a health care spending account to another benefit option such as a group RRSP, the health 
care spending account will not qualify as a private health services plan because a contribution 
to an RRSP is not a qualified medical expense. However, the ability to reallocate credits to 
another private health services plan, such as a vision or dental plan will not affect the status
of the health care spending account as a private health services plan.”
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Added Contributions on behalf of Employees

Stated in Technical Interpretation Letter 9916035, dated August 3rd., 1999:

Contributions Allowable

If a contract of employment is renegotiated, and the new contract results in a reduced salary in
return for a corresponding increase in the amount of premiums paid by the employer to a private
health services plan, the additional premiums paid by the employer will not be treated as part the
employee's salary, nor will it result in a taxable benefit to the employee (because of the specific
exemption in subparagraph 6(1)(a)(i) of the Act).  If a previous contract of employment is only
verbal, the onus will be on the employer to satisfy CRA that a valid renegotiated employment
agreement is in place and that the increased benefits are funded by the employer. 

note: Can’t be selectively applied to certain Employees, but must be applied to all of the
Employees in a Class, to prevent discrimination under Employment Standards Act. 

Contributions Not Allowable

Paragraph 18 of Interpretation Bulletin IT-529, "Flexible Employee Benefit Programs," states
there will generally be no advantage to an employee in using payroll deductions to contribute to 
a Health Spending Account. If an employee forgoes part of their salary or other amount to which
that employee is otherwise entitled, amounts thus forgone is included in the employee's income.
In other words, the employee is taxed on the gross amount of salary received and not the net
amount of his or her pay cheque. This is explained in paragraphs 3 and 22 of IT-529

Benefits Allowable

All benefits allowed by CRA Income Tax Folio S1F1C1 the “Medical Expense Tax Credit”
see CRA document: http://www.cra-arc.gc.ca/tx/tchncl/ncmtx/fls/s1/f1/s1-f1-c1-eng.html

Other Medical Expenses

Over-the-counter medications, vitamins and supplements, even if prescribed by a medical
practitioner, are not eligible. However, a non-prescription medication, that is legally available
only with intervention of a Pharmacist, would qualify if prescribed by a medical practitioner.

Medical supplies and equipment that can be purchased “over-the-counter or off-the-shelf”
without a prescription from a Medical Practitioner; or services not provided by a member of 
an Ontario Regulated Health Profession, or registered in their jurisdiction, are not eligible.

note: eligible if dollar amount is less than 10% of the total specific Claim submitted. 
see CRA website: http://www.cra-arc.gc.ca/whtsnw/tms/phsp-rpam-eng.html 
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